Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ...

Η ιστορία του Ναού

ΠροεπισκόπησηΟ Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης είναι ο νεώτερος ενοριακός Ναός της πόλεως της Κοζάνης. Θεμελιώθηκε την 26η Δεκεμβρίου 2000 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φωτικής (πρώην Σερβίων και Κοζάνης) κυρό Αμβρόσιο Γιακαλή, ο οποίος έδωσε και το όνομα στον νέο Ιερό Ναό. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε η νέα Εκκλησία στην νότια είσοδο της πόλης, στην περιοχή Πλατάνια, δωρήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης στις 9 Σεπτεμβρίου 2003 και ύστερα από πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, δημιουργήθηκε εκκλησιαστική ενορία με έδρα τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στον οικισμό Πλατάνια. Το 2005 εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ.
Επειδή ο Ναός είναι νεόδμητος (20 χρόνια περίπου), συνεχίζονται με την χάρη του Θεού, την βοήθεια της Παναγίας, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου και την συνδρομή των ενοριτών, οι εργασίες για τον εξωραϊσμό και την αποπεράτωσή του.
Ο Ναός της Παναγίας Φανερωμένης αποτελεί το "τάμα της Κοζάνης" διότι από την νότια πλευρά της Κοζάνης πέρασε ο απελευθερωτικός Ελληνικός Στρατός την 11η Οκτωβρίου 1912 για να απελευθερώσει την πόλη. Αφιερωμένος στην Παναγία Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας, Αυτή που μας χάρισε την ελευθερία.

Η λειτουργική ζωή του Ναού

ΠροεπισκόπησηΣτον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης καθημερινά από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:10-9:30 τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Εσπερινός. Τον μήνα Σεπτέμβριο ο Εσπερινός ξεκινά στις 6:00, τον Οκτώβριο στις 5:30, τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις 5:00, τον Μάρτιο στις 5:30, τον Απρίλιο στις 6:00, τον Μάιο στις 6:30, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο στις 7:00 και τον Αύγουστο στις 6:30.
Κάθε Σάββατο πρωί γίνεται Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.
Παράδοση υπάρχει από κτίσεως του Ναού, κάθε Δευτέρα απόγευμα μετά τον Εσπερινό να ψάλλεται η Μικρά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και στην συνέχεια γίνεται Κήρυγμα από τον Ιερέα της ενορίας.
Εφημέριος και ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σκρέκας, ο οποίος είναι και Εξομολόγος και υπήρξε υπεύθυνος για την ανέγερση του Ναού με συνεφημέριο τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Τσικόπουλο.

Οι Κατηχητικές Συνάξεις της ενορίας

Στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης λειτουργούν Κατηχητικές Συνάξεις για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Λειτουργούν στον χώρο του κάτω Ναού κάθε Σάββατο γύρω στις 4:00 το απόγευμα πριν τον Μεγάλο Εσπερινό.

Πότε εορτάζει ο Ναός;


Εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ανήμερα της απόδοσης της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στις 22 Αυγούστου το απόγευμα τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός και την επόμενη μέρα Θεία Λειτουργία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.