Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η διακονία της Κατηχήσεως στην Ενορία του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης οργανώνεται από το 2020 πιο συγκροτημένα. Συγκεκριμένα δημιουργείται Ενοριακό Κέντρο Νεότητος με προστάτιδα μία τοπική Αγία: την Αγία Θεοδώρα που καταγόταν από τα Σέρβια και έγινε Βασίλισσα στην Άρτα τον 12ο αιώνα. 
Προεπισκόπηση

Το Ενοριακό Κέντρο Νεότητος «Η Αγία Θεοδώρα» δημιούργησε 4 δραστηριότητες για την νεότητα της Ενορίας. Οι Κατηχητικές Συνάξεις εντάσσονται στα πλαίσια του Ενοριακού Κέντρου Νεότητος με προστάτη τον Όσιο Θεόδωρο τον εν Σερβίοις ασκήσαντα γύρω στον 10ο αιώνα μ.Χ.
Οι άλλες 3 δραστηριότητες είναι οι:

Συνάξεις Ιεροπαίδων
α) Συνάξεις Ιεροπαίδων με προστάτη τον Όσιο Βαραδάτο που καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας (4ος αιώνας μ.Χ.), Άγιο που έφεραν από τα Κουβούκλια της Μικράς Ασίας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Οι Συνάξεις γίνονται ώστε τα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα να γνωρίσουν με περισσότερο βάθος και ευλάβεια την διακονία στον τόπο όπου πατούν Άγγελοι και ο Θεός γίνεται «ὁ προσφέρων καί προσφερόμενος, ὁ μελιζόμενος καί μή διαιρούμενος, ὁ πάντοτε ἐσθιόμενος καὶ μηδέποτε δαπανώμενος» και να νιώσουν ταυτόχρονα την μεγάλη ευλογία ότι είναι οι βοηθοί στο μεγαλύτερο έργο που τελείται πάνω στην γη: την Θεία Λειτουργία, την συνέχεια του Μυστικού Δείπνου

Χορωδία Νέων
β) Χορωδία Νέων με προστάτη τον Άγιο Ιάκωβο, Επίσκοπο Σερβίων (1347-1355). Μετά τις Κατηχητικές Συνάξεις του Σαββάτου τα παιδιά της Ενορίας γνωρίζουν την εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική μέσα από τα τροπάρια της Θείας Λατρείας αλλά και τραγούδια που αποσκοπούν να περάσουν μηνύματα ζωής και μένουν στην συνείδηση των παιδιών. Επίσης, θα διδάσκεται ορθοφωνία και μαθήματα συγκρότησης χορωδίας.

Θεατρική Ομάδα
γ) Θεατρική Ομάδα με προστάτη τον Άγιο Γερμανό, Επίσκοπο Σερβίων (1690) του οποίου το ιερό σκήνωμα διασώζεται άφθορο στο Κρεμλίνου, αγνοείται όμως η ύπαρξή του μετά το Σοβιετικό καθεστώς. Τα νέα παιδιά της Ενορίας, από όλες τις ηλικίες, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο του θεάτρου και της καλλιτεχνικής έκφρασης διότι η ηθοποιία ποιεῖ ἦθος. Μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις μπορείς να διδάξεις, μέσα από τον ρόλο να μιμηθείς για να προβάλεις, να παρουσιάσεις εποχές, πρόσωπα, καταστάσεις, για να στιγματίσεις την υποκρισία και να δώσεις έμπνευση για τα μεγάλα, για τα ωραία, για τα αληθινά και τα αιώνια!

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
για να βρούνε τα παιδιά τον φυσικό τους χώρο: την Εκκλησία,
να γίνουν ενεργά μέλη του Σώματός Της,
να μάθουν να ακουμπούν και να ελπίζουν εκεί,
να αγαπούν και να πιστεύουν μέσα σ΄ Αυτήν,
να δημιουργούν και να καλλιεργούν τα χαρίσματά τους μέσα  σ΄ Αυτήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.